Twentse Almanak 2025

In woelige en onrustige tijden blijven sommige zaken onveranderd en bieden houvast en zekerheid. Zo’n vaste waarde is de Twentse Almanak. Het kleine boekje met de kenmerkende lichtbruine omslag krijgt in de uitgave 2025 maar liefst zijn 146e jaargang. Naast de vertrouwde algemene gegevens zijn er weer nieuwe gedichten en verhalen opgenomen. Zo ook een bijdrage over Denekamp en zijn verhouding met windmolens en een humorvolle beschouwing in de streektaal over Oldenzaal en zijn verkiezing tot leukste gemeente van Nederland. Daarnaast staan er in de almanak informatieve verhalen over de Twentse weg, de -soms moeizame- route van Twente naar de provinciale hoofdstad Zwolle en hoe buurtschap Twekkelo terug wil naar de oude marke. Ook wordt er positief nieuws gemeld over de stand van de regionale natuur.


De Twentse Almanak 2025 is de eerste jaargang die volledig in kleur gedrukt is. 240 pagina’s, ingenaaid, 9×13 cm.


De tookomst van Twekkel lig in de oale Marke

Ne hereniging van Twekkel onmeugelijk? De Vereniging Behoud Twekkelo -kotweg VTB- is dudeluk: “zeg nooit nooit”. In de tookomstvisie van Twekkel, ’n  Twekkeler Balans 2.0, bunt ’n antal speerpeunten neumd. ‘t Letste speerpeunt, nummer 6, spreenk der oet: Twekkel wil ne bestuurlijke eenheid en geern oonder éne gemeente vallen. Zee stuurt an op ne gemeentelijke herindeling dee nen streep zet duur de splitsing van Twekkel in 1937.
– Alie van der Veer


Denekampers en hun haat-liefdeverhouding met windmolens

Met een beetje geluk zijn de Duitse windmolens net over de grens bij Denekamp van afstand al te zien. Over niet al te lange tijd lijkt het er schijn van te hebben dat ze nog dichterbij komen. Als de plannen in het Beuninger Achterveld doorgaan althans. Denekampers hebben een link met molens, maar over het algemeen zijn ze van deze meer dan 200 meter hoge windmolens minder gecharmeerd. – Ben Brookhuis


Tanfana en Thincfana: een Oldenzaalse mythe!

De Tankenberg bij Oldenzaal is niet alleen met 81.8 meter het hoogste punt van Twente, maar ook een ‘berg’ waarover het nodige is geschreven. Zo wordt de heuvel in publicaties tot op de dag van vandaag in verband gebracht met een verdwenen Germaans heiligdom. Volgens verschillende auteurs gaat het hierbij om de door de Romeinse geschiedschrijver Tacitus beschreven ‘templum Tanfanae’ die in 14 na Chr. door het Romeinse leger werd verwoest. Daarbij wordt aangenomen dat de veldnaam ‘Tankenberg’ een lange historie heeft. Wat is waarheid en wat is mythe? – Dick Schlüter


Overzicht van bijdragen

  • André Bank: Tuintaferelen
  • Jan Bengevoord: Er is ook goed nieuws over de Twentse natuur
  • Ben Brookhuis: Denekampers en hun windmolens
  • Geert Christenhusz: Olnzel ‘de leukste gemeente van Nederland’?
  • Robert en Inge Kemper Alferink: In het spoor van de Tubanten
  • Gerrit Klaassen: Ne grote stilte köm, In n boshook op stokkink
  • Harry Nijhuis: Hoogfeest in Goor, Een rondje Twente – fotopuzzel
  • Janny Palthe: De Wierdense Revue
  • Theo Pigge: De Twentse weg: een oude route met een verhaal
  • Dick Schlüter: Tanfana en Thincfana: een Oldenzaalse mythe!
  • Alie van der Veer: De tookomst van Twekkel lig in de oale marke

Recent verschenen jaargangen


Over de Twentse Almanak

Bijna 150 jaar geleden, in 1879, verscheen bij uitgeverij J.T. Sommer waarschijnlijk de eerste jaargang, ‘Twentsche Almanak 1880’. Waarschijnlijk, omdat daar helaas geen exemplaar van bewaard is gebleven. Het oudst bekende exemplaar is van de vierde jaargang, 1883. Na 1920 werd de Twentsche Almanak uitgegeven door de Twentsche Courant.

In 1994 vond de overname plaats naar de Nedersaksische Uitgeverij, eerst onder de naam Van Deinse Instituut, later onder de namen Uitgeverij TwentseWelle en Uitgeverij Twentse Media.

Naast kalenders, maanstanden, feest- en gedenkdagen bevatten de Almanakken vele artikelen over de regionale geschiedenis en in de Twentse taal. Op de site van de Twentse Taalbank is een groot deel van deze artikelen geïnventariseerd. Meer over de geschiedenis van de almanak is te vinden op Tuffeltoons Blog.