Stichting Nedersaksische Uitgeverij

Doelstelling

De Nedersaksische Uitgeverij is een stichting die zich inzet voor het bevorderen van kennis en begrip van de cultuurgeschiedenis van het Nedersaksisch taalgebied voor een breed publiek.

We richten ons op onderwerpen zoals landelijke bouwkunst, volkskunde, taal, kunst en het landschap, en willen daarmee de rijkdom en diversiteit van deze unieke regio benadrukken en behouden, door het uitbrengen van publicaties hierover.

Achtergrond

De uitgeverij bestaat sinds 1961. Een groep bevlogen Twentenaren richtte toen de Stichting Jaarboek voor Twente op. Het eerste Jaarboek Twente verscheen een jaar later en is nog steeds een van de belangrijkste pijlers van de uitgeverij. In de jaren na 1990 werd de uitgeverij ondergebracht bij het voormalige Van Deinse Instituut in Enschede. In die tijd werd ook de Twentse Almanak (eerste jaargang 1879) aan het fonds toegevoegd. Sindsdien zijn er vele tientallen boeken uitgebracht. Tussen 2014 en 2024 opereerde de uitgeverij onder de naam Uitgeverij Twentse Media. De naamswijziging in 2024 naar Nedersaksische Uitgeverij weerspiegelt de bredere focus op het hele Nedersaksische taalgebied.

Uitgaven realiseren

Auteurs kunnen zelf een manuscript indienen als zij denken dat het binnen de doelstelling van de Nedersaksische Uitgeverij past. We toetsen het manuscript vervolgens aan de doelstelling en beoordelen het op kwaliteit. Daarnaast kan de stichting zelf auteurs benaderen voor specifieke uitgaven. Soms zijn bijdragen uit externe fondsen nodig om een uitgave te realiseren, en de Nedersaksische Uitgeverij kan daarbij ondersteunen. Ideeën voor nieuwe uitgaven of manuscripten kunnen worden gestuurd naar info@nedersaksische-uitgeverij.nl.

Bestuur

Robert Kemper Alferink, voorzitter
Jan Leenhouts, secretaris
Inge Kemper, penningmeester